Açıklama
Diken Ucu, (Meleocan) Melevcen Otu
Melevcen Otu (Diken Ucu) Nedir?
Kardeniz Bölgesi’nde nisan ayının gelmesi ile birlikte tezgahlarda yerini alan melevcen otu, gerek lezzeti gerekse sağlık açısından faydaları sayesinde tercih edilen sağlıklı bitkiler arasında yer almaktadır. Nadide ve nazik doğal bir bitki olan diken ucu otu, aynı zamanda melocan otu gibi isimlerle de bilinir. Yemeği yapılabilen melevcen otun aynı zamanda böreği ve turşusu da yapılabilmektedir. Diken ucu otunun Pek çok farklı şekilde tüketimi mevcuttur.
Öncelikle melevcen, diken ucu diye bilinen Ordu yöresinde severek tüketilen çok lezzetli ağızda yerken adeta kayan bir ottur.
Melevcenlerimiz bir güzel bol suda yıkanır. Ve haşlamak için kaynar suya atılır. Tenceremizin kapağı kapatılıp melevcenler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan melevcenlerimizi soğuk suya koyarak daha kısa sürede soğumasını sağlayabiliriz. Soğuyan melevcenlerimizi tutam haline getirip orta incelikte doğruyoruz. Başka bir tencerede tereyağını iyice eritip soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulan soğanlarımıza melevcenlerizi ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Ocağın altını kapatıp şimdi melevcenlerimizi servis etme zamanı. Yanında fırınlanmış mısır unu ekmeğiyle servis edilirse daha bir lezzetli olmaktadır. Umarım bu tadı bir gün tadarsınız afiyet olsun:)
Diken ucu otu bitkisinin filizleri, kökü ve çiçekleri kullanılmaktadır. En çok Karadeniz bölgesinde bilinen bir ot türüdür. Çok az miktarda olan ve ormanlık ve dikenlik bölgelerde yetişen dikenlerin henüz filizlenmesi ile oluşan merulcenin toksit etkisi bulunmuyor. Kan temizlemeden, deri hastalıklarına kadar birçok tedavi edici özelliği bulunduğu belirtilen bitki, özellikle Karadeniz’de mıhlama, börek, turşu, kavurma ve börek içi olarak tüketiliyor.
Karadeniz dışında bazı bölgelerde çoban ekmeği olarak da bulunan merucen; merulcan, merucen, marucan, melocan, melvocan, silcan, diken gözü, diken gıcırı ve yabancı dillerde de smilax excelsa olarak da geçiyor.
Melocan Otunun Faydaları Nelerdir?
Kan temizleyici özelliği ile bilinen melocan otunun genel olarak filizleri, kökü ve çiçekleri kullanılmaktadır. Kan temizleyici özeliği sayesinde vücuttaki toksin maddelerin atılmasını ve hücre hasarlarının giderilmesini sağlar. Ayrıca iç organların işlevlerini ve fonksiyonlarını düzenler. Deri hastalıklarında sıklıkla kullanılan bu bitkinin yenileyici etkisi bulunmaktadır. Aynı zaman cilt hastalıklarında iyileştirici özellikler meydana getirir. Bunu kan temizleyici özelliği sayesinde göstermektedir.
Romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında tercih edilen melocan meyvesi faydalarına baktığımızda rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Psikolojik hastalıklarda sıkıntıların giderilmesi için tercih edilebilmektedir. Tükürük artışı sağlaması nedeniyle ishale neden olabilen diken otu eski zamanlarda frengi hastalığının tedavisi için kullanılmıştır. Treponema Pallidum isimli mikroptan kaynaklanan sistemik bir hastalık olan ve ölüme neden olabilen bu hastalığın iyileştirilmesi için etkili olmuştur.
Melocan Bitkisi Nerede Yetişir? Nerede Satılır?
Genel olarak Karadeniz Bölgesi’nde yetişen melocan otu nerede bulunur diye baktığımızda, Samsun, Kastamonu, Zonguldak, Trabzon, Rize, Giresun gibi illerimizde görülmektedir. Yetiştiği bölgeye göre farklı isimlerle anılmaktadır. Genel olarak bahar aylarında toplanır ve tüketilir. Melocan otu satın almak için yöredeki pazarlara bakabilir ya da internet üzerinden sipariş verebilirsiniz.
Melocan Otu Yemeği Nasıl Pişirilir?
Tıpkı diğer sebzeler gibi haşlanan diken otunun suyu acımsıdır. Bundan dolayı yemeğini yaparken suyunu süzmek gerekir. Ispanak ve pırasa gibi kavrularak tüketilebilir. Böreklerin içerisinde de oldukça lezzetlidir. Melocan otu yemeği tarifi için gerekli olan malzemeler; 250 gram melocan otu, 4 yumurta, 3 domates, 1 adet soğan, 1 diş sarımsak, zeytinyağı ya da tereyağdır. Yemeği yapmadan önce otları güzelce temizleyiniz. Soğan ve sarımsakları yağda kavurunuz. Daha sonra otu ilave edip kavurmaya devam ediniz. Domatesleri küp küp doğrayıp içine ekleyiniz. Suyunu çekene kadar pişiriniz. daha sonra üzerine yumurtayı kırıp afiyetle yiyebilirsiniz.