Açıklama
Satsuma Mandalina (Citrus reticulata) Fidanı
Satsuma Mandalina Fidanı ;
Satsuma Mandalina Fidanı; Türkiye’de üretimi en çok yapılan ve ihracat için başlıca mandarin çeşididir. Citrus reticulata, özellikle Ege bölgesinde üretilir.
Meyve kabuğu hasat döneminde sarı-portakal renginde ve hafif pürüzlüdür.
Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten ayrılması kolaylaşır.
Meyveleri basık şekillidir, küçük orta boydadır ve çekirdeksiz sayılır.
Meyve eti koyu portakal rengindedir.
Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir.
Ege kıyılarında Selçuk, Gümüldür, Seferihisar şeridinde yoğun olarak üretilen satsuma mandalina, Türkiye pazarında önemli bir yere sahiptir. Bölgede dikimin en çok olduğu yer Gümüldür kıyılarıdır ve satsumalar bölgede Gümüldür Mandalina olarak bilinir. Ege kıyılarında yetişen Satsumalar bölgenin coğrafi koşullarının etkisiyle parlak, ince kabuklu, bol sulu ve şekerli bir tat alır. Akdeniz satsumasından farkı aromasının kendine has oluşu ve hasadın burada 15 gün kadar geç başlamasıdır.
TOZLAYICISI
Kendine verimli bir çeşittir.
GÜBRELEME
Meyve ağacını gübrelerken verilecek olan gübreyi ağaçın taç iz düşümlerine atılmalıdır.belirli dönemlerde toprağı organik maddece zenginleştirmek için toprak düzenliyci ,organik gübre ve diğer organik gübreler tamamen yanmiş gübreler kullanılmalidir.
İKLİM
Tüm turunçgiller gibi mandalina ağaçlarının da en önemli isteği sıcak bir ortamda yetiştirilmektir. Bu ağacın yetiştiriciliğinin yapıldığı yerde sıcaklıklar -3, -4 derecenin altına düşmemelidir. -9, -10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir.
TOPRAK İSTEKLERİ
Tüm turunçgiller gibi mandalina ağaçları da en iyi, bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı, tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. İyice derine inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan, mandalina ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. En uygun toprak pH’sı 5,5-6 olmalıdır.
DİKİM
Mandalina fidanlarının dikim aralıkları, geniş taç yapan mandalinaların 5×5 m veya 4×6 m , küçük taç yapan mandalinaların ise 4×3 m aralıkla dikilmesi uygundur.
BUDAMA
Tüm turunçgiller gibi mandalina ağaçlarına da şekil ve ürün budamaları uygulanır ve genellikle ağaçlara kase şekli verilir. Şekil budamasına, ağaçların ürün vermesiyle başlanır. Mandalinalarda budamanın en uygun olduğu zaman ilkbahar don tehlikesinin geçtiği ve ilkbahar sürgünlerinin başlamadığı dönemdir.
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.