Açıklama
Succulent (sukulent) Senecio Rowleyanus, Tesbih Çiçeği, İnci Tanesi
Boncuk boncuk sarkan sarmaşık gibi sürünen bir succulent cinsi olan Senecio Rowleyanus, Türkçe ismiyle tesbih çiçeği veya inci tanesi özellikle tavana asılan saksılardan bir taşım aşağı süzülen ve enfes bir görüntü yaratan bir tür. Sukulent Tesbih çiçeği bakımı, çoğaltılması, sulaması ve gübrelemesi ile ilgili birkaç bilgiler;
Tesbih çiçeği veya Senecio Rowleyanus Asteraceae familyasına ait sürünen, çok yıllar hayatta kalabilen, etli minik boncuklara sahip bir tür asma bitkidir. Tesbih çiçeği Latince ismi Senecio Rowleyanus ve üst sınıfı Senecio’dur.
Senecio türü kelime anlamıyla “yaşlı adam” anlamına gelir. Senecio takımından bir diğer sevdiğimiz bitkilerden olan Senecio vulgaris yani kanarya otu ile de akrabadır. Biliyorum bu bitkilerdeki akrabalık konusu biraz karışık.
Succulent Tesbih çiçeği bakımı hakkında bilgiler
Güneş Afrika’ya özgü bir bitki olan tesbih çiçeği pek çok sukulentte olduğu gibi bakması kolay bitkilerden. Kuraklığa pek dayanıklı ve uzun süre susuz hayatta kalabiliyor. Haftada bir sulayıp diğer hafta sulamasanız bile pek sıkıntıya girmiyor.
Tesbih çiçeği sulaması yaparken suyu fazla kaçırmamak lazım. Kök çürümesi ihtimali artıyor ve genelde “Sukulentim ölüyor ne yapmalıyım?” sorularının cevabı “Fazla sulamayın” oluyor.
Tesbih çiçeğinin dalları kurursa arada budamak iyi gelebilir. Kuruyan ve buruşan pıtırcıkları temizleyin ki sağlıklı olanlar vitaminden, suyundan iyice faydalanabilirsin.
Tesbih çiçeği toprağı nasıl olmalı?
Tesbih çiçeği de sukulentlerin genelinde olduğu gibi kumlu toprak seviyor. 1 ölçü kum ve 3 ölçü bitki tortu kullanarak bir toprak elde edebilir ve sukulentler için bu toprağı kullanabilirsiniz. Diktiğiniz saksının dibinde delik olsa iyi olur ancak kontrollü sulama yapıyorsanız yani bahçede bakmıyorsanız çok da gerek yok.
Tesbih çiçeğini 15 günde bir sulamak yeterli olacaktır. Tesbih çiçeği buruşuyor ve pıtırcıklar sönüyorsa az suluyor olabilirsiniz. Çünkü genelde bünyelerindeki suyu tüketince pıtırcıklardaki suyu kullanmaya başlarlar. Fazla suladığınızda da sararma görülebilir ve kök çürümesi yaşanabilir. Gövdenin dibinden yukarı doğru çürüme görülüyorsa bilin ki kök çürümesi var. Suyu fazla kaçırdınız demektir ?
İlgili: Bitkilerde sulama ile ilgili 10 altın kural
Güney Afrika’ya özgü bir bitki olmasından sıcak sevdiğini anlamak çok zor olmasa gerek. 20 derece ve üstünü pek severler. Eğer yaşadığınız şehir çok soğuksa kışın mutlaka içeri alın. Bahçede bırakmayın.
Tesbih çiçeği nasıl çoğaltılır?
Bu pıtırcıklar zaten pek arsız. Sürünen de bir bitki olduğundan alıp başını gidiyorlar denilebilir ? çoğaltmak istediğinizde ana gövdeden sağa sola yayılan saplardan birini toprağın üzerine serin. 10 santimetre civarında bir uzunluktan kesin. Olduğu yerde toprağa tutunduğu için uzamaya ve gelişmeye devam edecektir.
Ancak sizde tesbih çiçeği yok ama bir komşunuzda var. Aşırma işlemini nasıl yapacaksınız? ?
Tesbih çiçeğini çoğaltmak için yavru ayırmaya gerek yok. Yine 10 santimetre uzunluğunda gibi sağlıklı bir sapı kesip alın. Eve gelince direkt toprağa oturtun. Normalde sukulent yapraklarını çoğaltmak için 2-3 gün bekliyoruz ancak tesbih çiçeği gibi türlerin sapları öyle incedir ki hemen iyileşir. Kısa sürede de köklenecektir.
ÜRÜNLERİMİZİ SİPARİŞ ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ KULLANABİLİR, WHATSAPP İLETİŞİM VE DESTEK HATTIMIZDAN ÜRÜNLER İLE İLGİLİ BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ.
(Açık kaynak; Gizem AYDOĞAN)