Açıklama
Defne ( Laurus nobilis) Fidanı
Defne ağacı, kokusundan dolayı çok sevilen, çalı türü bir ağaçtır. Defne fidanı, Akdeniz bölgesinde iklimden dolayı bodur, çalı türü olurken diğer bölgelerde yetişenler küçük ağaçlar şeklinde olurlar. Laurus nobilis ağaçları şifalı ağaçlardandır. Kozmetik sektöründe ve yemeklere güzel koku vermesi içinde kullanılır. Ülkemizde en güzel defneler Mersin ve yöresinde yetişir. Türkiye genel olarak dünya defne ihtiyacının %85’ini karşılamaktadır. Ülkemizce önemi büyük olan defne ağacı nasıl yetişir?
Ekilecek yer ve toprak isteği
Defne fidanı (Laurus nobilis) yetiştirilmesi için bölgenin deniz etkisinde olması gerekmektedir. Kışın don olmayan iklimler severler. Defne ağaçlarının dişisi ve erkeği olur. Belli bir alana ekilen ağaçlardan sadece bir tanesi erkek olsa yeterlidir ancak böyle çiçeklenebilirler.
Defne fideden dikimi oldukça risklidir. Yer değiştirmeyi sevmezler. Çünkü fide haline gelmiş defne yer değiştirdiği zaman kuruma ihtimali çok fazladır. Çelikleme yöntemiyle de çoğalamazlar. O yüzden ideal olanı tohumdan ekmektir.
Deniz olan, kışları çok soğuk olmayan bir bölgede yaşıyorsanız bahçenizde istediğiniz yere tohum ekebilirsiniz. Sadece ekilecek alanın havadar, esinti aldığına dikkat edilse yeterlidir. Bir daha yer değiştirmeyeceğiniz bir alan olmasında da fayda vardır. Köklendikleri zaman yer değiştirmeyi sevmezler. Defne ağaçlarının özel bir toprak istekleri de yoktur . Tohum ekiminden önce sığır gübresi ile toprağı karıştırıp birkaç gün dinlendirirsek iyi olur.
Daha sonra tohumları toprak üzerine koyun. Sık dikilecekse en az 4-5 metre mesafe olmasında fayda vardır. İlk fidelendiğinde ve birkaç yıl bu farkın nedeni anlaşılmaz ama daha sonra büyüdükçe fark kapanacaktır. Tam gömme yapmayın yarı yarıya gömülme yapılmalı. Tamamı gömülürse tohumlar çürüyecek hatta bazen böceklenme bile görülebilir. Bir defa köklenip fide halini alıp yapraklanırsa bir daha bir şey olmaz. Can suyunu verip 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir.
Bakım ve sulama
Ekilen defneler yapraklanıp boy atmaya başladıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında toprak kurudukça dipten sık sık sulama yapılmalıdır. Fakat kış ayı geldiğinde çok seyrek, ayda bir iki defa sulanması yeterlidir. Yağan yağmurlardan kendilerine su depolarlar.
DEFNE AĞACI
Defne fidanı (Laurus nobilis) bize Apollon nun Daphne ye olan platonik aşkını anlatır. Kendisi ile övünmeyi seven Apollon iyi bir okçudur. Afrodit in oğlu Eros un da okçuluk kabiliyeti çok iyidir. Apollon bir gün Eros ile karşılaşır ve onun okçuluk yeteneği ile dalga geçer. Çok sinirlenen Eros öç almak için iki ok hazırlar. Bu oklardan biri altın suyuna batırılmıştır ve saplandığı kişiye tutku ve sonsuz aşk verecektir. Diğer ok ise saplandığı kişiyi aşk ve tutkudan tamamen uzaklaştıracaktır. Altın ok Apollon un kalbine saplanır. Apollon Thessalia da kıyıları ağaçlarla gölgelenen Peneus ırmağı kenarında, deniz tanrısı Peneus un kızı güzeller güzeli Daphne yi görür. Apollon görür görmez Daphne ye aşık olur. Fakat ne yazık ki diğer ok Daphne nin kalbine saplanmıştır. Daphne, Apollon dan sürekli kaçar ve aşkını reddeder. Bir gün Daphne yine kaçarken Apollon a yakalanır ve babası Peneus dan yardım ister. Peneus, Daphne yi Defne ağacına dönüştürür. Az sonra Daphne yorgunluktan ağrıyan bacaklarının sertleştiğini, odunlaşmaya başladığını hisseder. Gri renginde bir kabuk göğsünü kaplar.
ÜRÜNLERİMİZİ SİPARİŞ ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ KULLANABİLİR, WHATSAPP İLETİŞİM VE DESTEK HATTIMIZDAN ÜRÜNLER İLE İLGİLİ BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ.
Kokulu saçları yapraklara dönüşür ve kolları dallar halinde uzanır, küçük ayakları ise kök olup toprağın derinliklerine doğru iner. Daphne sonsuza dek Defne ağacı olarak kalır. Apollon sevdiği kıza sarılmak isterken bu Defne ağacına çarpınca şaşırır. O günden sonra Defne ağacı Apollonun en sevdiği ağaç olur, Apollon ise, Defne ağacından aldığı yapraklarla kendine bir taç yapar ve bu tacı başından hiç çıkartmaz. Tüm Apollon heykellerinin başında görülen Defne yapraklarından yapılmış tacın sebebi budur. Bugün Apollon ve Daphne mozaiği ülkemizde Antakya Arkeoloji Müzesininde bulunur. Antakya Harbiye Şelalelerine bölge halkı Daphne nin gözyaşları olarak anlatılır. Bu şelaleler defne ağaçları arasından akmaktadır.