Açıklama
Aralya (Japon Çınarı) Fatsia Japonica
Özellikleri
Araliaceae familyası, Fatsia cinsinin Fatsia japonica mevcuttur. Boyu tipik 1m – 1,5m civarlarında olup 4 metreyi pek geçmez. Yaprakları kışın dökülmez. kış sonunda aktifleşip yeni yapraklar çıkarır. Bunlar olgunlaşırken en eski yapraklar yavaş yavaş sararır. Sararan yaprakları kesmemelisiniz. Ancak yeni yapraklar gelişimini tamamladıklarında hala düşmemişlerse o zaman kesin. Japon çınarı yaprakları gereken 8 parçalıdır. Aralya biraz çınar yapraklarını andırır.
Kışa dayanıklılığı
15C derece cıvarlarında soğuğa dayanıklıdır. Açıkta bahçelerde yetiştirilmesi tüm kıyı illerimizde hiç problemsiz mevcuttur. En fazla -22C derece soğuk olan Ankara gibi şeyler için bahçelerin aralya dikilecekse kuzeyli yönlerden rüzgar almayan güney cepheler tercih edilmeli, aksi şart vazgeçebilir.
Kullanım
İklimi uygun şekilde park ve bahçelere küçük süs ağacı kullanılır. Bir salon-ofis süs bitkisidir. Fakat küçük odalara uygun değildir.
Yetiştirilmesi ve bakımı
Fatsia japonica (aralya) sık sık dinlenen, güç toplanan sonra güçlü gelişim gösteren bir bitkidir. Bazen dinlenmesi 3 ay kadar uzun sürer. Bu yüzden sürekli gelişim göstermesini beklemeyin ve bakımında hata ettiğimizi düşünmeyin.
Güneş ihtiyacı
Aralya için pek farketmiyor. Koyu gölgeli loş yerler dışında, güneşsiz ama şiddetli aydınlık, yarı gölge veya tam gün şiddetli güneş her yer uygundur.
Toprak
Hafif asitli, nötr ve hafif alkalinli çeşitli topraklar olabilir (pH 6.1; 7.8 aralık en iyisidir, pH 5.5; 8 gibi daha esnek düşünülebilir). Biraz killi, çok iyi süzdüren toprak istiyor. Derince kazarak toprağa ponza taşı ve / veya sıva için kullanılan dişli kum karıştırırsanız daha iyi olur.
İçmekânlarda yetiştirmek için ise humuslu bahçe toprağı + ponza taşı + eski sığır gübresi karışımı iyidir. Buna kırmızı killi toprak ve perlit (ya da dişli kum) karıştırsanız aralyanız için çok kuvvetli sağlıklı bir toprak hazırlamış olursunuz. Aralya gibi bazı bitkilere en iyisi bu şekilde hazırlanmış doğal gerçek topraklardır.
Sıcak memleketlerde aralyayı saksıda yetiştirecekseniz eski uç kalın toprak saksılara dikmelisiniz. Toprağın serin kalmasını seviyor.
ÜRÜNLERİMİZİ SİPARİŞ ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ KULLANABİLİR, WHATSAPP İLETİŞİM VE DESTEK HATTIMIZDAN ÜRÜNLER İLE İLGİLİ BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ.
Gübreleme ve toprak değiştirme
Lütfen tavsiye ettiğim gibi, 20 gün ara ile 1 litre suda yarım çay kaşığı tozu eriterek sulayın. 20 gün ara ile 3 varsayılan yeterli. Yeni gelişimlerden sonra böyle devam edin. Hazır poşet toprak kullanmışsanız 20-30 günde bir salon bitkileri için hazırlanmış olan genel amaçlı bitki besini veya orkide besini vermeniz faydalı olur. Buna yaz kış devam edin.
Toprak-saksı değiştirmeyi iki yılda veya üç yılda bir yapın.
Sulama
Toprağın ıslaklığı gidince, nemi de biraz azalınca sulayın. Yeni gelişimler gösterirken ise toprağın nemi azalmadan, sadece ıslaklığı gittikçe sulamalısınız.
budama
Aralyanın sık sık dinlenme dönemleri vardır. Her ne zaman yeni yapraklar olgunlaşır ve gelişim tamamen durursa o Ayrıntılar için gibi budayın. İhtiyaç duymuysanız budamayın.
Çoğaltılması
Parklara bahçelere dikilmiş Fatsia japonica aralya bitkilerinde kış döneminde siyah meyveler olur. Bunlardan tohumunu alıp tohumdan yetiştirebilirsiniz. Tohumlar son don olaylarından gün kadar önce ekilmeli. İstanbul için martın başından ortasına kadar tohumları ekmelisiniz. Güneşin ısttığı yerde olmalılar. Tohumlar çimlerinde zaman gününde vakti güneşinden koruyun.
Aralyanın çelikle çoğaltılması
İlkbahar ortalarında, bugün çoğunluğu saatlerinde sıcaklık 20 dereceden aşağı düşmediği günlerde, ortalama 15 santimlik dal çelikleri hazırlayın. Her bir parçasının sadece üst kısmı iki yaprak kalmalı. Kese kese küçültün. Dalın altında kadar kısmı toprak altında kalacak şekilde dikin. Sonra üstüne naylon geçirmelisiniz (tüm bitki ve saksı). Köklenmesi gereken kolaylaşır. Hindistan cevizi lifli özel süs bitkisi toprağını alternatif veya buna yarı yarıya perlit veya dişli kum karıştırarak köklendirme toprağı içindir. Çelikten dikince sulamayacaksınız. Sadece toprak yüzeyine su fısfıslayın. Yüzeyin tamamen ıslanması yeterli. Naylonla kapalı havada yüksek hava nemi olur ve toprak kolay kurumaz. Ayrıca yer hafifçe sabah güneşi almalı ya da filtrelenmiş güneş. Haftada iki üç varsayılan açıp 20 -30 dakika havalandırın. Bir buçuk iki ay sonra aralya çelikleri köklenmiş olurlar.